lunes, 26 de octubre de 2015

Activitat amb Codis QR a l'aula d'infantil

L'última activitat consistia en crear una activitat/projecte que utilitzés la realitat augmentada o els codis QR per a l'aula d'infantil per treballar un tema en concret de manera transversal i d'una forma més dinàmica. 


Quin és el tema del projecte i perquè he decidit agafar aquest i no un altre? 

El meu projecte posa en contacte dues coses que m'agraden molt i per això crec que és un projecte molt personal. Com a educadora de l'etapa d'educació infantil i voluntària de la Comissió de Pirates i Pemianencs en aquest projecte connecto l'educació infantil amb la Festa Major de Premià de Mar (el meu poble).

La Festa Major de Premià de Mar és especial perquè és una festa temàtica on s'explica una història on el poble és envaït per pirates durant tot el temps que dura la Festa Major i, és per això que, la majoria dels actes giren entorn a ella. Per tant tenim els actes que donen sentit a la història com poden ser el Desembarcament (la nit en la que els pirates arriben al poble), la Revolta Premianenca (l'intent dels premianencs per recuperar el poble) o l'Expulsió (dia en el que els pirates marxen, fins l'any que ve) i actes típics de totes les festes majors com el dia del patró (Sant Cristòfol, 10 de juliol), la benedicció de vehicles, el pregó, concerts de música, etc.

A la Festa Major ja hem utilitzat codis QR en altres ocasions com pot ser pel concurs d'aparadors ja que és una manera fàcil i ràpida d'implicar a la gent. El concurs d'aparadors, tal i com el nom indica, és un concurs en el que totes les botigues participants decoren el seu aparador amb la temàtica de la festa i la gent pot votar al guanyador. Així doncs per facilitar la idea del vot fem servir codis QR, tot i que també es pot fer de la manera més tradicional deixant una butlleta a una bústia que és troba al centre cívic. Com a organitzadora del concurs d'aparadors haig de dir que el sistema de codis QR funciona bastant bé i és per això que vaig decidir intentar fer un projecte amb aquest recurs pels més petits.


Què treballarà el projecte?

Bé, vull deixar clar que amb aquesta activitat només es treballa una part de la Festa Major però que es podrien treballar molts més àmbits de la mateixa. 

En aquest cas, m'he volgut centrar en l'acte principal de la Festa Major: el Desembarcament i en un altre acte centrat en promoure la cultura popular: la Passejada de DeBòlit! que és l'entitat encarregada d'agrupar i coordinar totes les colles i balls de la cultura popular de Premià de Mar (tant infantils com d'adults) treballant per mantenir vius els actes de la cultura popular i difondre, a la vegada, tots els aspectes festius. Així doncs, coordinen colles de tabalers, bastoners, panderos, capgrossos, geganters, etc. Tenen la seu a Can Manent, una masia del poble que abans havia estat la biblioteca.

He agafat aquests dos actes perquè crec que són interessants per treballar amb els més petits ja que els dos succeeixen en més d'un espai del poble i tenen molts elements diferents que treballar i analitzar. Així que poden ser un bon inici pel projecte.


Quins són els objectius del projecte?

Aquest projecte té dos objectius generals: treballar els codis QR i les tecnologies a l'aula i conèixer la Festa Major del poble.
Però també, té objectius específics: descobrir l'entorn proper dels infants (el poble), conèixer les diferents colles de la cultura popular, les danses populars i les tradicions, iniciar als infants en l'expressió corporal a través de les danses, descobrir el ritme i la intensitat amb les audicions, augmentar la motricitat fina i gruixuda, iniciar i motivar als infants en l'interès per la lectura i motivar als infants a participar activament en les activitats del seu entorn. 


Quins seran els materials i com es distribuiran als infants?

Per realitzar aquesta activitat no es precisen molts materials, només un ordinador i diferents dispositius tecnològics per poder escanejar els codis QR (ja siguin tauletes digitals o mòbils).
Segons del nombre de dispositius dels quals disposi el centre, els nens s'agruparan d'una manera o d'una altra per fer l'activitat. Si hi ha més dispositius hi hagi, més reduïts seran els grups. Val a dir que hi haurà un moment on l'educador/a explicarà als infants com es fa servir aquell dispositiu i quan presentin els continguts per primer cop ho faran amb supervisió de l'adult, però després la idea és tenir un parell d'aquests dispositius a l'aula i que els infants puguin acostar-se lliurament als murals i escanejar els codis QR que els interessin per tornar a veure els continguts.

 A més a més, de la part digital dels codis QR també necessitarem altres materials per fer altres activitats com la del taller de disfresses, el taller de capgrossos o els propis murals on aniran els codis QR. Aquests seran materials fungibles com paper d'embalar, caixes de cartró, tisores, ceres de colors, diferents materials com plomes, cordes, botons, cola i/o pegament, etc.


Com ho treballarà?

Primerament és farà una introducció a l'aula de la temàtica de la Festa Major i s'explicarà la història del conte 'Moros a la costa' escrit per l'Anna Latorre i en Pitu Álvarez. El conte infantil 'Moros a la costa' es va publicar gràcies a l'Ajuntament de Premià de Mar amb la intenció d'explicar als nens i nenes del poble la història que es recrea cada any durant la Festa Major.

'Moros a la costa' és la història d'un poble, en aquest cas Premià de Mar, que està de Festa Major i en mig d'aquesta viuen una invasió pirata que acaba convertint el poble en una població pirata fins que els premianencs uneixen forces i els fan fora. Aquesta història té tres protagonistes: l'Ester i en Martí, que són premianencs, i l'Omar que és pirata i ve amb tota la seva tripulació.

Aquest serà el moment per introduir els primers codis QR. En farem servir tres, un per cada personatge. Aquest codi QR ens portaria a un vídeo on ens sortirien els mateixos personatges (interpretats pels actors pertinents d'aquell any o l'any anterior, perquè van canviant) i explicaria qui és i quin és el seu paper dins de la Festa Major. Per exemple:


Codi QR - Ester, Marti, Omar (respectivament) Aquests codis QR porten a diferents pàgines oficials de la Comissió, però si el projecte es porta a terme donaria pas al video que s'ha explicat).
Generador de Códigos QR Codes Generador de Códigos QR Codes
Generador de Códigos QR Codes 
A més a més, per posar als infants més en situació ja que hem vist als vídeos com van vestits els premianencs i les premianenques i els pirates podem fer un taller de disfresses i ajudar als infants a crear-se la seva pròpia com ells vulguin.

Un cop a classe s'ha fet la introducció de la història i dels protagonistes als infants, es començarà a parlar de l'acte del Desembarcament. Com que és un acte que els infants de Premià hauran vist i hauran viscut (d'una o d'altre manera) tots i cadascun d'ells podrà donar la seva opinió sobre l'acte i explicar que passa per poder, entre tots, fer un repàs de en què consisteix l'acte.
Així doncs, identificarem que l'acte té quatre escenaris principals i bàsics: 
  • la platja
  • la cercavila (els carrers de la cercavila són: C/Colom, C/Joan Prim, C/Aurora, C/Sant Cristòfol, C/ Rectoria, Plaça de l'Ajuntament)
  • l'Ajuntament 
  • la plaça dels Països Catalans
Com que hi ha molt material audio-visual de quasi totes les activitats de la festa major, és aquí on tornaríem a introduir els codis QR però de dues maneres diferents.
Una serà fent un mural entre tots a la classe on es veuran clarament els quatre estadis amb dibuixos fets pels infants del que passa allà (prèviament explicat i comentat a classe) amb el seu codi QR corresponent. Aquest codi QR els portarà a un vídeo on hi ha imatges del Desembarcament real, imatges del que ells poden veure quan es fa l'acte. 
I la segona manera serà fer petits vídeos on els infants surtin explicant què és fa en aquell escenari del Desembarcament, en què consisteix i com ho viuen ells. Aquests codis QR (juntament amb els altres que hem esmentat abans) es penjarien al poble degudament plastificats i, si escau, amb el permís de l'Ajuntament. Així doncs es penjarien un a la platja, un altre al inici de la cercavila o en algun dels carrers pels que passa la cercavila, l'altre a la plaça de l'Ajuntament i l'últim a la plaça dels Països Catalans.

Per penjar els codis QR faríem una sortida on tota la classe aniria pel poble i així, a la vegada, que els pengem fem tot el recorregut que es fa el dia que es celebra aquest acte.



Per altra banda, la Passejada de DeBòlit! és un acte on totes les colles de la cultura de Premià de Mar surten en cercavila perquè la gent les pugui veure. El recorregut de la cercavila és el següent: Pl. de la Sardana, C/Anselm Clavé, C/ Sant Cristòfol, C/ Marina, C/Gran Via Lluis Companys i Pl. Països Catalans.
Aquest acte es treballarà seguint la mateixa estructura que amb l'acte del Desembarcament.

Primer s'introduiran als nens/es les diferents colles que hi ha, se'ls hi explicarà que són i que fan, com per exemple els geganters o els capgrossos. També, com hi ha tabalers i danses populars podem tocar instruments a classe, fer audicions de tabalades i, fins i tot, recrear danses populars com el ball de bastons o el de panderos. Aprofitant el tema dels capgrossos podem fer manualitats i podem fer un taller en el que els infants a partir d'una caixa de cartró puguin crear propi capgròs (amb l'ajuda de l'educador/a, és clar). Aquesta última idea, la del taller de capgrossos, es va fer pel desè aniversari dels Capgrossos de Premià de Mar i va donar un resultat molt positiu. Aquí us deixo una foto del resultat:



Haig de puntualitzar que dependrà òbviament del nivell d'infantil al que ens dirigim... si estem amb infants de p3 les activitats seran més senzilles i més curtes que si estem amb infants de P5 que les podem fer més elaborades i llargues, però totes es poden fer en tots els nivells de segon cicle d'infantil si fem les adaptacions pertinents.

A part de les activitats més tradicionals també podem treballar les diferents colles de DeBòlit amb els codis QR: cada colla tindrà un QR diferent i això ens portarà a un vídeo on es veurà que fan i com ho fan. Això pot ser interessant sobre tot amb les colles de petits perquè vegin que també en formen part. 
A més a més, per treballar les diferents figures de Premià també pot ser molt interessant. Cada figura tindria el seu codi QR que et portaria a un vídeo que t'explicaria quina figura és i curiositats varies com, per exemple, quant pesa un gegant o qui els porta o perquè és diu així, etc.

Així doncs tindríem un codi QR per les següents figures:
  • els gegants: Tòfol, Ciseta, Martí, Ester i Omar
  • els capgrossos: Ramiru, Eulàlia, Conxita, Quimet (premianencs) // Jafar, Samira, Raixid, Alçamar (pirates)
  • Gafarró (figura de Simplement Diables)
Foto extreta de la pàgina web de l'ajuntament de Premià de Mar.


També es faria un mural a la classe amb dibuixos dels nens, fotos de les diferents figures i els codis QR. I a part, es faria una altre sortida on es recrearia la cercavila que fa la Passejada de DeBòlit! on surten totes les figures.
 

A més a més, es faria un àlbum amb tots els codis QR treballats sobre la Festa Major perquè les famílies el tinguessin a casa i poguessin veure els continguts sempre que volguessin.

 
Finalment, us deixo el MAPA que he fet amb google maps on surten les dues rutes (la de Desembarcament) i la de la passejada de DeBòlit que són les rutes que es farien en les sortides. Tot i que també surten alguns llocs significatius de la festa com els llocs de concerts, l'ajuntament o els respectius llocs destinats als pirates (Campament Pirata) i als premianencs (Refugi premianenc).
 

No hay comentarios:

Publicar un comentario